Doorgaan naar hoofdcontent

De Scheg en verkeersveiligheid


Afgelopen woensdag was er een afsluitend raadsdebat over het bestemmingsplan Scheg West. Afsluitend, omdat hiermee weer een stukje hoofdstuk wordt afgesloten van een jarenlange voorbereiding. Niet helemaal nog, want het echt laatste stukje is Scheg Midden. En dat komt naar verluidt in het najaar aan de orde. Burgerraadslid Ben Westendorp was voor Actief voor Amstelveen bij het raadsdebat aanwezig.

Hoe denkt Actief voor Amstelveen over dit plan. Evenals bij Scheg Oost zijn wij ook nu niet blij met de invulling van de invulling van de woningbouwprogramma’s. Mochten de marktomstandigheden – evenals voor Oost - aanleiding geven voor aanpassing van dit woningbouwprogramma, dan zou dit een nieuwe kans kunnen zijn het programma te draaien. Wij nemen aan dat college daarop zeer attent is en dan bij de raad terugkomt.

Het verkeer was en is een belangrijke angel in het plan.

Het geval wil namelijk dat voor de afwikkeling van verkeer voor Scheg vooral wordt gedacht aan aansluitingen vanaf de Westwijk: Verkeersvariant 1 met twee aansluitingen.

Op verzoek van bewoners van Westwijk zijn ook alternatieven daarvoor onderzocht. Maar het college vindt uitvoering van die alternatieven niet nodig. Bewoners denken daar anders over.

Actief voor Amstelveen bekijkt deze zaak genuanceerd. Wij vinden dat als je kijkt naar te verwachten verkeersdrukte in de Westwijk een extra aansluiting op de Legmeerdijk voorkeur verdient. Die variant maakt het namelijk net even wat minder druk in Westwijk. Als die variant niet mogelijk is dan kan je niet anders dan terugvallen op verkeersvariant 1.

Dat bewoners van de Westwijk zorgen hebben over de toenemende drukte van de straten waaraan ze wonen is logisch. Want de cijfers in de verkeersrapportage liegen er niet om: in een aantal straten wordt de verkeersintensiteit fors hoger. In de stukken wordt daarbij aangegeven dat er verschillende mogelijkheden zijn om de verkeersveiligheid te borgen.

Dat is mooi, maar die verkeersveiligheid heeft niet alleen te maken met technische zaken over hoe kruispunten er uit zien, maar ook met allerlei andere zaken. Bijvoorbeeld over hoe snelheid te temperen, veilige oversteekplaatsen voor voetgangers. En niet onbelangrijk, welke ideeën en suggesties hebben bewoners zelf over noodzakelijke maatregelen.

Die antwoorden moeten er komen en tijdig voordat de bebouwing in de Scheg gereed is. Actief voor Amstelveen pleit er daarom voor een risicoanalyse verkeersveiligheid te laten verrichten voor de straten die straks te maken krijgen met een verhoogde verkeersintensiteit. Als je dat tijdig doet en daar de bewoners bij betrekt, dan kan je op basis daarvan ook tijdig maatwerkmaatregelen treffen. Er is tenslotte nog voldoende tijd.

Tijdens het debat bleek echter niet dat het college gevoelig was voor onze argumenten. Daarom gaan we tijdens de raadsvergadering waarin het bestemmingsplan wordt behandeld een motie indienen over het opstellen van een risico-analyse verkeersveiligheid Westwijk waarbij bewoners worden betrokken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevers

Wat doen we? We vieren zoals altijd Marina's  verjaardag - morgen - ergens in Nederland. Dit jaar aan de Mookerplas in een huisje op het water. Bij onze eerste wandeling vanmiddag kwamen we iets tegen wat we nog nooit eerder hebben gezin: omgevallen en aangevreten bomen door bevers. Ja, bevers!  Blijkbaar in 2019 als kleine familie hier aangeland - hoe, niet bekend - maar intussen uitgegroeid tot een forse " zaagfabriek". Tientallen bomen zijn al gesneuveld en ze gaan maar door. Een paar jaar geleden kwamen buurtbewoners al in het geweer (niet letterlijk). Zij vonden dat de natuur rond de plas ernstig gevaar liep. Bevers hebben geen natuurlijke vijanden, zijn beschermd en vermeerderen zich snel. Politici in gemeente en provincie vinden dat daar juist door die bescherming weinig aan te doen valt. Je kan hoogstens gaas rond bomen aanbrengen of werken met een soort pasta om ze af te schrikken. Enfin, een paar jaar later - nu dus - lijkt het er op dat het allemaal...

Nick Renshaw, een bijzondere beeldend kunstenaar

Onlangs waren Marina en ik bij de opening van de expositie van Nick Renshaw in de Kerkstraat in Amsterdam. Die expositie heet “Re-iterations: on the threshold” en is tot 19 oktober te zien in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam. Een mooie en serene expositie, prima passend in deze projectruimte. Wie is Nick Renshaw Nick staat wereldwijd bekend om zijn unieke en experimentele benadering van sculpturen en keramiek. Zijn werk bevindt zich vaak op het snijvlak van kunst, antropologie en cultuur, waarbij hij thema's zoals identiteit, geschiedenis en de menselijke conditie onderzoekt. Hij gebruikt en combineert een breed scala aan keramische processen, maar experimenteert ook met andere materialen en technieken om ideeën over het fysieke en metafysische te verkennen. Zijn sculpturen kunnen worden gezien als metaforen voor bredere sociale en culturele kwesties, zoals de verhouding van het individu tot de maatschappij, en de invloed van geschiedenis op hedendaagse ide...

Druppeltjes

  Druppeltjes Jubelende verhalen recent op AmstelveenZ over de kennelijk inspirerende samenwerking tussen CDA, BBA en D66.   Wat is er aan de hand?   Partijen besloten via een motie in de gemeenteraad de handen ineen te slaan en iets bij te dragen aan verbetering van het klimaat. Feitelijk: het promoten van plaatsing van zonnepanelen. Hierdoor moet het makkelijker worden om via samenwerking-constructies gebruik te maken van zonne- energie.   Bijvoorbeeld: als je niet zelf zonnepanelen op de rijtjeshuis wil/kan maken , maar de buren wel, dan zou je met die buren kunnen afspreken een energie van hen af te nemen. Tuurlijk tegen betaling. En als dat zo gaan werken dan levert dat wel wat op. Daarnaast voorkomt het ook nog dat het elektriciteitsnet belast wordt als we allemaal individueel zouden overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Want elk voordeel heeft zijn nadeel natuurlijk.   Hoe dan ook, mooie gedachte, elk zonnepaneel is er één. En Acti...