Doorgaan naar hoofdcontent

Nick Renshaw, een bijzondere beeldend kunstenaar

Onlangs waren Marina en ik bij de opening van de expositie van Nick Renshaw in de Kerkstraat in Amsterdam. Die expositie heet “Re-iterations: on the threshold” en is tot 19 oktober te zien in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam.

Een mooie en serene expositie, prima passend in deze projectruimte.

Wie is Nick Renshaw

Nick staat wereldwijd bekend om zijn unieke en experimentele benadering van sculpturen en keramiek. Zijn werk bevindt zich vaak op het snijvlak van kunst, antropologie en cultuur, waarbij hij thema's zoals identiteit, geschiedenis en de menselijke conditie onderzoekt.

Hij gebruikt en combineert een breed scala aan keramische processen, maar experimenteert ook met andere materialen en technieken om ideeën over het fysieke en metafysische te verkennen.

Zijn sculpturen kunnen worden gezien als metaforen voor bredere sociale en culturele kwesties, zoals de verhouding van het individu tot de maatschappij, en de invloed van geschiedenis op hedendaagse identiteiten. Dit maakt zijn werk niet alleen een visuele ervaring, maar ook een intellectuele en emotionele reflectie op onze gedeelde menselijke ervaring.

Zijn praktijk weerspiegelt ook zijn achtergrond in zowel kunst als kunsteducatie. Zijn werk is tentoongesteld in verschillende prestigieuze galeries en musea wereldwijd.




Ontmoeting met Nick Renshaw

Het was niet de eerste maal dat ik Nick ontmoette op een van zijn exposities; een jaar of 7 geleden exposeerde hij ook in Amsterdam, toevallig ook in expositieruimte in de Kerkstraat.

Maar we kennen elkaar al wat langer.

Nick hebben elkaar voor de eerste keer ontmoet in 2009, toen ik bij de gemeente Ouder-Amstel werkte en een kunstproject in Ouderkerk aan de Amstel als projectleider mocht begeleiden. Dat was een bijzondere ervaring waarbij een brede inschakeling van knowhow op kunstgebied met participatie van de inwoners van Ouder-Amstel hebben georganiseerd.

Kunstwerk Ouderkerk aan de Amstel

Het ging om een kunstwerk dicht bij de ingang van het gemeentehuis aan de Vondelstraat te organiseren waarbij het motto is “ontmoeten en verbinden”. Het kunstwerk moest een verbeelding zijn van de plaats waar de lokale overheid en inwoners elkaar ontmoeten en met elkaar communiceren. De uitdaging aan de kunstenaar was om dit concept niet alleen in de vormgeving van het kunstwerk zelf te verbeelden, maar ook in ruimtelijke zin een relatie te leggen tussen “binnen en buiten” het gemeentehuis.

Tijdens de keuzeprocedure werd gebruik gemaakt van een speciale kunstcommissie waarin deskundigen zaten, waaronder de in Amstelveen wonende kunstenaar Marja de Boer Lichtveld. Ook twee inwoners van de gemeente en een vertegenwoordiger van het Cultuurplatform Ouder-Amstel namen zitting in de commissie.

Na een uitgebreide discussies over de kunstenaars op de longlist, resteerden drie personen die gevraagd werd een concept plan voor een kunstwerk te maken. Een van die drie was Nick Renshaw, die zich overigens in goed gezelschap bevond, want de andere twee waren de landelijk bekende Jeroen Henneman en Barbara Nanning.

De ingezonden conceptplannen werden beoordeeld en Nick won glansrijk.



Zijn ontwerp Zittend en Staand” speelde doeltreffend in op het motto “ontmoeten en verbinden”.  Zittend: het grote kunstwerk buiten, tegenover de ingang van het gemeentehuis en Staand een 200 kleinere beeldjes voor binnen. De kleinere beeldjes hebben op verschillende plekken in het raadhuis hun plaats gevonden. Het gemeentebestuur gebruikt deze beeldjes ook als relatiegeschenk. Toen ik afscheid nam van Ouder-Amstel kreeg ik eveneens een beeldje als afscheidscadeau. Iets om me te herinneren aan mijn tijd in Ouder-Amstel, maar eveneens aan Nick Renshaw. Een waardevol geschenk!

Ben Westendorp

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevers

Wat doen we? We vieren zoals altijd Marina's  verjaardag - morgen - ergens in Nederland. Dit jaar aan de Mookerplas in een huisje op het water. Bij onze eerste wandeling vanmiddag kwamen we iets tegen wat we nog nooit eerder hebben gezin: omgevallen en aangevreten bomen door bevers. Ja, bevers!  Blijkbaar in 2019 als kleine familie hier aangeland - hoe, niet bekend - maar intussen uitgegroeid tot een forse " zaagfabriek". Tientallen bomen zijn al gesneuveld en ze gaan maar door. Een paar jaar geleden kwamen buurtbewoners al in het geweer (niet letterlijk). Zij vonden dat de natuur rond de plas ernstig gevaar liep. Bevers hebben geen natuurlijke vijanden, zijn beschermd en vermeerderen zich snel. Politici in gemeente en provincie vinden dat daar juist door die bescherming weinig aan te doen valt. Je kan hoogstens gaas rond bomen aanbrengen of werken met een soort pasta om ze af te schrikken. Enfin, een paar jaar later - nu dus - lijkt het er op dat het allemaal...

Gunnen of niet gunnen

B&W stelden in een raadsdebat woensdag voor om een   nieuw standplaatsenbeleid   te gaan voeren. Meest in het oog springend punt daarbij was dat voortaan nieuwe standplaatsen in het stadshart uitgesloten zijn. Dat was tegen het zere been van Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen. Hij kwam dus fors in discussie met wethouder Elzakalai. Becker: “het is toch ongehoord en onbestaanbaar dat in heel Amstelveen standplaatshouders een verlening krijgen en niet in het Stadshart? Is dat beleid onder druk van Unibail-Rodamco ontstaan? De wethouder bleef in het debat een concreet antwoord daarop schuldig, maar de waarschijnlijkheid van Becker’s stelling werd niet onderuitgehaald. Michel Becker kondigde aan dat hij in de gemeenteraadsvergadering van 31 januari 2024 de verlening van standplaatsvergunningen op het stadshart door middel van een motie of amendement mogelijk wil proberen te maken. Ook vuur en vlam bij behandeling van de motie over de   huisvesting...
  Regionale Energie Strategie Wat is dat die “Regionale Energie Strategie”. Wel, kort gezegd is de RES een provinciaal document dat een uitwerking van het landelijk klimaatakkoord moet worden. Het is op dit moment nog een conceptstuk, waarop de gemeenten kunnen reageren. Het stuk gaat later nog de – provinciaal georganiseerde – inspraak in.   Algemeen Klimaatakkoorden, uitwerking daarvan op landelijk, provinciale en lokale schaal. Allemaal zaken waar veel mensen en organisaties zich druk maakten voordat de COVOb-19 pandemie uitbrak. Iedereen was op dat moment vooral bezig met andere dingen: hoe blijven we gezond, hoe ondersteunen we mensen en bedrijven hun kop boven water te houden en te krijgen. Intussen zitten we in een iets andere fase, we beheersen gelukkig steeds meer de ontstane problemen, maar zijn er nog lang niet.   Sommige organisaties en ook politieke partijen zagen de afgelopen weken door de pandemie nieuwe kansen voor klimaatsverbetering. Er werd...