Doorgaan naar hoofdcontent

Spannende middag voor liefhebbers van de boeken van Sanne Rooseboom


Sanne Rooseboom was woensdagmiddag in de Bibliotheek Amstelveen om iets over haar boeken te vertellen. De aanleiding was natuurlijk dat zij was uitgekozen om voor dit jaar het kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Ravi heet het en gaat over een meisje van 11 dat met haar broertje en moeder in een flat woont. In die flat ontploft een gasfornuis en dan moeten ze weg. Omdat haar moeder in een rolstoel zit heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje gevonden in een tehuis voor oude mensen. Maar dat blijken niet zomaar oude mensen te zijn.

Sanne heeft meer van dit soort boeken geschreven en kinderen smullen ervan!

Dat bleek woensdagmiddag ook, de in de bibliotheek reserveerde ruimte zat vol met kinderen. Allemaal in afwachting wat Sanne zou vertellen en ze maakte het spannend. De kinderen genoten van haar verhalen. Na afloop mochten kinderen een handtekening van Sanne in een door haar geschreven boek halen, sommige kinderen hadden niet 1 boek bij zich om te signeren maar wel drie.

Niet onlogisch want ze heeft al verschillende boeken voor kinderen geschreven. Met name de serie het Ministerie van Oplossing is een heel bekende in kinderkringen.

De stijl van Sanne lokte enige tijd geleden zelfs de uitspraak uit van “de nieuwe Roald Dahl van de Nederlandse taal. Daarover doorgevraagd antwoordde zij na een schaterende lach.

“Te veel eer, er is een keer die vergelijking gemaakt omdat er ook een aantal elementen in mijn verhalen zitten van de echte wereld gecombineerd met een magisch element. Ik vind het een geweldige quote maar past niet binnen de context van mijn schrijven. Ik ken de boeken van Dahl en ben er natuurlijk mee opgegroeid. Maar ik denk dat die boeken in het algemeen heel veel fantasievoller zijn dan de mijne. Mijn boeken zoals de serie Ministerie van Oplossingen zijn toch meer geworteld in mijn theorie dat alles kan. Dat is anders dan bij de echte fantasievolle verhalen als die van Dahl, daar zitten meer elementen in die niet kunnen.”

Met Rowlings wil ze haar oeuvre daarom ook niet vergelijken. Deze heeft de bekende serie echt vanaf het begin opgebouwd, ze wist precies wat ze ging doen, aldus Sanne. En “ik doe dat anders bij die serie van 5 boeken, ik heb ze niet van tevoren uitgedacht. Ik maak een verhaal en aan het eind daarvan zie ik het volgende verhaal en zo ga ik verder!”

Een verrassing voor kinderen en Sanne was dat Herbert Raat, wethouder cultuur de bijeenkomst opende. Raat voelde zich vereerd dat hij deze middag mocht openen voor de kinderen die life kennismaakten met hun lievelingsschrijfster. Hijzelf vertelde ook een kort verhaaltje over zijn huis en liet daarbij een foto zien van zijn twee huisdieren die altijd klaar staan.

 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Verkeersregels en fietspaden

De Gemeente Amstelveen riep na de zomervakantie inwoners op om knelpunten in schoolroutes te melden. Over vier schoolroutes kwamen opmerkingen. Verkeerswethouder Raat sprak met VVN af samen de routes  te fietsen. De eerste fietsrit vond plaats in Westwijk.  De melder van de knelpunten, een moeder met haar zoontje fietste samen met wethouder Herbert Raat en Ben Westendorp van Veilig Verkeer Nederland de route langs onder meer de Karel Eijckmanschool, Triangel en Westwijkplein. VVN, afdeling Amstelveen bracht haar opmerkingen en aanbevelingen recent bij de gemeente onder de aandacht. Soms ging het daarbij om technische dingen, maar er kwamen ook wat algemene punten aan de orde. Twee sprongen er uit. Over verkeersregels Mensen, ouders en kinderen houden zich niet  of slecht aan verkeersregels. En het lijkt alleen maar slechter te worden. Wie geeft nog richting aan? Wie houdt zich nog aan snelheidsbegrenzing? Wie houdt zich nog aan regels die voor gebruik van rotondes gelden? Missc

Tenerife en Sahara

In Nederland word je zo nu en dan verrast door woestijnzand, op grote hoogte aangevoerd vanuit de Sahara. Die Sahara ligt niet zo heel ver van de Canarische eilanden. Het komt dus regelmatig voor dat daar, ook ik Tenerife de Calima - zo heet dat verschijnsel - optreedt. Ook de afgelopen dagen was het weer zover en zag j e dat duidelijk. Vooral de bergen worden er at wazig van en de zee lijkt een grote massa verscholen in de mist. Het eiland Comera is dan vanuit Costa Adeje helemaal niet meer te zien. De Calima is slecht voor mensen met luchtwegproblemen; beter binnen blijven dan, zegt men.   Ook aardig om te zien hoe de stadstuinman een palmpje snoeit! Het is met hem en de palm goed afgelopen. Met de rest gaat ook alles goed.

Gunnen of niet gunnen

B&W stelden in een raadsdebat woensdag voor om een   nieuw standplaatsenbeleid   te gaan voeren. Meest in het oog springend punt daarbij was dat voortaan nieuwe standplaatsen in het stadshart uitgesloten zijn. Dat was tegen het zere been van Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen. Hij kwam dus fors in discussie met wethouder Elzakalai. Becker: “het is toch ongehoord en onbestaanbaar dat in heel Amstelveen standplaatshouders een verlening krijgen en niet in het Stadshart? Is dat beleid onder druk van Unibail-Rodamco ontstaan? De wethouder bleef in het debat een concreet antwoord daarop schuldig, maar de waarschijnlijkheid van Becker’s stelling werd niet onderuitgehaald. Michel Becker kondigde aan dat hij in de gemeenteraadsvergadering van 31 januari 2024 de verlening van standplaatsvergunningen op het stadshart door middel van een motie of amendement mogelijk wil proberen te maken. Ook vuur en vlam bij behandeling van de motie over de   huisvesting van woonwagen