Doorgaan naar hoofdcontent

Spannende middag voor liefhebbers van de boeken van Sanne Rooseboom


Sanne Rooseboom was woensdagmiddag in de Bibliotheek Amstelveen om iets over haar boeken te vertellen. De aanleiding was natuurlijk dat zij was uitgekozen om voor dit jaar het kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Ravi heet het en gaat over een meisje van 11 dat met haar broertje en moeder in een flat woont. In die flat ontploft een gasfornuis en dan moeten ze weg. Omdat haar moeder in een rolstoel zit heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje gevonden in een tehuis voor oude mensen. Maar dat blijken niet zomaar oude mensen te zijn.

Sanne heeft meer van dit soort boeken geschreven en kinderen smullen ervan!

Dat bleek woensdagmiddag ook, de in de bibliotheek reserveerde ruimte zat vol met kinderen. Allemaal in afwachting wat Sanne zou vertellen en ze maakte het spannend. De kinderen genoten van haar verhalen. Na afloop mochten kinderen een handtekening van Sanne in een door haar geschreven boek halen, sommige kinderen hadden niet 1 boek bij zich om te signeren maar wel drie.

Niet onlogisch want ze heeft al verschillende boeken voor kinderen geschreven. Met name de serie het Ministerie van Oplossing is een heel bekende in kinderkringen.

De stijl van Sanne lokte enige tijd geleden zelfs de uitspraak uit van “de nieuwe Roald Dahl van de Nederlandse taal. Daarover doorgevraagd antwoordde zij na een schaterende lach.

“Te veel eer, er is een keer die vergelijking gemaakt omdat er ook een aantal elementen in mijn verhalen zitten van de echte wereld gecombineerd met een magisch element. Ik vind het een geweldige quote maar past niet binnen de context van mijn schrijven. Ik ken de boeken van Dahl en ben er natuurlijk mee opgegroeid. Maar ik denk dat die boeken in het algemeen heel veel fantasievoller zijn dan de mijne. Mijn boeken zoals de serie Ministerie van Oplossingen zijn toch meer geworteld in mijn theorie dat alles kan. Dat is anders dan bij de echte fantasievolle verhalen als die van Dahl, daar zitten meer elementen in die niet kunnen.”

Met Rowlings wil ze haar oeuvre daarom ook niet vergelijken. Deze heeft de bekende serie echt vanaf het begin opgebouwd, ze wist precies wat ze ging doen, aldus Sanne. En “ik doe dat anders bij die serie van 5 boeken, ik heb ze niet van tevoren uitgedacht. Ik maak een verhaal en aan het eind daarvan zie ik het volgende verhaal en zo ga ik verder!”

Een verrassing voor kinderen en Sanne was dat Herbert Raat, wethouder cultuur de bijeenkomst opende. Raat voelde zich vereerd dat hij deze middag mocht openen voor de kinderen die life kennismaakten met hun lievelingsschrijfster. Hijzelf vertelde ook een kort verhaaltje over zijn huis en liet daarbij een foto zien van zijn twee huisdieren die altijd klaar staan.

 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevers

Wat doen we? We vieren zoals altijd Marina's  verjaardag - morgen - ergens in Nederland. Dit jaar aan de Mookerplas in een huisje op het water. Bij onze eerste wandeling vanmiddag kwamen we iets tegen wat we nog nooit eerder hebben gezin: omgevallen en aangevreten bomen door bevers. Ja, bevers!  Blijkbaar in 2019 als kleine familie hier aangeland - hoe, niet bekend - maar intussen uitgegroeid tot een forse " zaagfabriek". Tientallen bomen zijn al gesneuveld en ze gaan maar door. Een paar jaar geleden kwamen buurtbewoners al in het geweer (niet letterlijk). Zij vonden dat de natuur rond de plas ernstig gevaar liep. Bevers hebben geen natuurlijke vijanden, zijn beschermd en vermeerderen zich snel. Politici in gemeente en provincie vinden dat daar juist door die bescherming weinig aan te doen valt. Je kan hoogstens gaas rond bomen aanbrengen of werken met een soort pasta om ze af te schrikken. Enfin, een paar jaar later - nu dus - lijkt het er op dat het allemaal...

Nick Renshaw, een bijzondere beeldend kunstenaar

Onlangs waren Marina en ik bij de opening van de expositie van Nick Renshaw in de Kerkstraat in Amsterdam. Die expositie heet “Re-iterations: on the threshold” en is tot 19 oktober te zien in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam. Een mooie en serene expositie, prima passend in deze projectruimte. Wie is Nick Renshaw Nick staat wereldwijd bekend om zijn unieke en experimentele benadering van sculpturen en keramiek. Zijn werk bevindt zich vaak op het snijvlak van kunst, antropologie en cultuur, waarbij hij thema's zoals identiteit, geschiedenis en de menselijke conditie onderzoekt. Hij gebruikt en combineert een breed scala aan keramische processen, maar experimenteert ook met andere materialen en technieken om ideeën over het fysieke en metafysische te verkennen. Zijn sculpturen kunnen worden gezien als metaforen voor bredere sociale en culturele kwesties, zoals de verhouding van het individu tot de maatschappij, en de invloed van geschiedenis op hedendaagse ide...

Druppeltjes

  Druppeltjes Jubelende verhalen recent op AmstelveenZ over de kennelijk inspirerende samenwerking tussen CDA, BBA en D66.   Wat is er aan de hand?   Partijen besloten via een motie in de gemeenteraad de handen ineen te slaan en iets bij te dragen aan verbetering van het klimaat. Feitelijk: het promoten van plaatsing van zonnepanelen. Hierdoor moet het makkelijker worden om via samenwerking-constructies gebruik te maken van zonne- energie.   Bijvoorbeeld: als je niet zelf zonnepanelen op de rijtjeshuis wil/kan maken , maar de buren wel, dan zou je met die buren kunnen afspreken een energie van hen af te nemen. Tuurlijk tegen betaling. En als dat zo gaan werken dan levert dat wel wat op. Daarnaast voorkomt het ook nog dat het elektriciteitsnet belast wordt als we allemaal individueel zouden overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Want elk voordeel heeft zijn nadeel natuurlijk.   Hoe dan ook, mooie gedachte, elk zonnepaneel is er één. En Acti...