Doorgaan naar hoofdcontent

Burgemeester steunt burgemeester


Burgemeester steunt burgemeester

Het debat in de gemeenteraad van Amsterdam over de rol van burgemeester Halsema in de “Damkwestie” is al bijna weer vergeten. Zo snel gaat het nieuws en zo vergankelijk het geheugen.

 

Maar wat u zich waarschijnlijk wel herinnert is dat ActiefvoorAmstelveen vragen aan burgemeester Poppens stelde over het o.i. getaande gezag van zijn Amsterdamse collega als voorzitter van de Veiligheidsregio. Poppens is vicevoorzitter van die club, dus je mag aannemen dat binnen deze gelederen ook duchtig over deze kwestie is gesproken.

 

In onze vragen drongen wij aan op spoedige antwoorden, gezien de actualiteit van de zaak.

Afgelopen week kwam zijn antwoord. Ja hoor, in het bestuur van de Veiligheidsregio is teruggeblikt op het verloop van de demonstratie. En het zal u niet verbazen: hij is het niet met ons eens. Na uitleg van Halsema in de Veiligheidsregio is alles weer pais en vree. En er heeft een “professionele reflectie” plaatsgevonden op de gebeurtenissen.

 

Nou prachtig, van gezags aantasting van Halsema is dus geen sprake, en hiermee is de kous af. O nee, niet helemaal, want er komt nog wel een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming en overwegingen.

 

Om met Martin Bril te spreken: Tja….

 

We zijn benieuwd en u?

 

Overigens: de brief van de burgemeester was niet van de burgemeester alleen, maar van het college van burgemeester en wethouders. Merkwaardig, want we hadden de vragen niet aan het college gesteld, maar aan de burgemeester. Zou dit betekenen dat hiermee wethouder Raat afstand neemt van zijn forse reactie in de Telegraaf, daags na de demonstratie?

We weten het niet…het blijft gissen.

 

18 juni 2020

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevers

Wat doen we? We vieren zoals altijd Marina's  verjaardag - morgen - ergens in Nederland. Dit jaar aan de Mookerplas in een huisje op het water. Bij onze eerste wandeling vanmiddag kwamen we iets tegen wat we nog nooit eerder hebben gezin: omgevallen en aangevreten bomen door bevers. Ja, bevers!  Blijkbaar in 2019 als kleine familie hier aangeland - hoe, niet bekend - maar intussen uitgegroeid tot een forse " zaagfabriek". Tientallen bomen zijn al gesneuveld en ze gaan maar door. Een paar jaar geleden kwamen buurtbewoners al in het geweer (niet letterlijk). Zij vonden dat de natuur rond de plas ernstig gevaar liep. Bevers hebben geen natuurlijke vijanden, zijn beschermd en vermeerderen zich snel. Politici in gemeente en provincie vinden dat daar juist door die bescherming weinig aan te doen valt. Je kan hoogstens gaas rond bomen aanbrengen of werken met een soort pasta om ze af te schrikken. Enfin, een paar jaar later - nu dus - lijkt het er op dat het allemaal...

Gunnen of niet gunnen

B&W stelden in een raadsdebat woensdag voor om een   nieuw standplaatsenbeleid   te gaan voeren. Meest in het oog springend punt daarbij was dat voortaan nieuwe standplaatsen in het stadshart uitgesloten zijn. Dat was tegen het zere been van Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen. Hij kwam dus fors in discussie met wethouder Elzakalai. Becker: “het is toch ongehoord en onbestaanbaar dat in heel Amstelveen standplaatshouders een verlening krijgen en niet in het Stadshart? Is dat beleid onder druk van Unibail-Rodamco ontstaan? De wethouder bleef in het debat een concreet antwoord daarop schuldig, maar de waarschijnlijkheid van Becker’s stelling werd niet onderuitgehaald. Michel Becker kondigde aan dat hij in de gemeenteraadsvergadering van 31 januari 2024 de verlening van standplaatsvergunningen op het stadshart door middel van een motie of amendement mogelijk wil proberen te maken. Ook vuur en vlam bij behandeling van de motie over de   huisvesting...
  Regionale Energie Strategie Wat is dat die “Regionale Energie Strategie”. Wel, kort gezegd is de RES een provinciaal document dat een uitwerking van het landelijk klimaatakkoord moet worden. Het is op dit moment nog een conceptstuk, waarop de gemeenten kunnen reageren. Het stuk gaat later nog de – provinciaal georganiseerde – inspraak in.   Algemeen Klimaatakkoorden, uitwerking daarvan op landelijk, provinciale en lokale schaal. Allemaal zaken waar veel mensen en organisaties zich druk maakten voordat de COVOb-19 pandemie uitbrak. Iedereen was op dat moment vooral bezig met andere dingen: hoe blijven we gezond, hoe ondersteunen we mensen en bedrijven hun kop boven water te houden en te krijgen. Intussen zitten we in een iets andere fase, we beheersen gelukkig steeds meer de ontstane problemen, maar zijn er nog lang niet.   Sommige organisaties en ook politieke partijen zagen de afgelopen weken door de pandemie nieuwe kansen voor klimaatsverbetering. Er werd...