Doorgaan naar hoofdcontent

Peinzen over luchtkwaliteit

 


Peinzen over luchtkwaliteit


De afdeling voorlichting Amstelveen heeft mooi werk verricht. In de pers, op de website en Facebook werd namelijk nogal met enige trots aangekondigd dat er nu een visie op de luchtkwaliteit voor Amstelveen is.

 Dat wekt natuurlijk hoge verwachtingen. Komen die verwachtingen nou uit als je de visie leest? Nou nee, naar mijn smaak niet helemaal. De kwestie kwam afgelopen donderdag aan de orde binnen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur.

Lees je het verhaal dan komt er allereerst interessante informatie te voorschijn over de luchtkwaliteit in Amstelveen. Bijvoorbeeld dat lokale maatregelen eigenlijk maar geringe invloed hebben op de luchtkwaliteit. Het grootste probleem komt uit het buitenland, dus niet echt te beïnvloeden. Maar er zijn ook groene puntjes te bespeuren, zoals dat we rekening mogen houden met toename van elektrische auto’s, dus schonere lucht. Fijn. Ook blijven we binnen de Europese grenswaarden wat betreft fijnstof en stikstofdioxide. En dat gaat nog beter worden komende jaren.

 Maar dat is kennelijk niet genoeg. Voor ons aller gezondheid is het nodig te voldoen aan de WHO normen. En voor onze gezondheid hebben we natuurlijk wel wat over.

 Dus erg benieuwd naar wat wij binnen Amstelveen nou concreet kunnen gaan bijdragen. In de visie wordt dat geprobeerd helder te maken. Want zo stelt de visie: het is raadzaam om de luchtkwaliteit in de gemeente te verbeteren en de gezondheid van de inwoners hiermee te beschermen. Daarom moeten er aanvullende lokale maatregelen komen.

 Nou prima, laten we het dan eens kijken welke voorstellen er zijn en hoe concreet de aanvullende maatregelen zijn. Maatregelen die ons allen aan een betere luchtkwaliteit helpen.

 En toen werd ik een beetje stil. Want ik kon nauwelijks aanvullende maatregelen vinden die de luchtkwaliteit in Amstelveen nou concreet gaan verbeteren.

 Wel goede bedoelingen, zoals

  • metingen uitvoeren: maar ja dat levert geen schone lucht op.
  • Voorlichting over schoon stookgedrag: als iedereen zijn best doet kan dat wel wat opleveren
  • Blijvend volgen van onderzoek naar de effecten van ultrafijnstof door vliegverkeer op de gezondheid. Levert ook concreet niets op.
  • Kwetsbare sociale groepen beter beschermen door aanvullend beleid op het punt van gevoelige bestemmingen. Heel goed, dat kan de mensen wel beschermen maar levert helaas geen schonere lucht op.

Zijn we nou tegen de visie? Nee natuurlijk niet, we hebben het hier over een serieuze zaak die de volle aandacht verdient. Alle beetjes helpen. En als het college kans ziet om de wat zachte maatregelen in de visie om te bouwen naar harde feiten die meer schone lucht opleveren: fantastisch. Ik hoop dat van harte.

 En wat de concreetheid wellicht ten goede kan komen, ben ik zeer benieuwd naar de resultaten van de club Schone Lucht Akkoord. Mogelijk komen daaruit straks maatregelen die er echt toe doen en effect hebben om de luchtkwaliteit in Amstelveen te verbeteren en onze gezondheid te beschermen.

 

31 oktober 2020

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevers

Wat doen we? We vieren zoals altijd Marina's  verjaardag - morgen - ergens in Nederland. Dit jaar aan de Mookerplas in een huisje op het water. Bij onze eerste wandeling vanmiddag kwamen we iets tegen wat we nog nooit eerder hebben gezin: omgevallen en aangevreten bomen door bevers. Ja, bevers!  Blijkbaar in 2019 als kleine familie hier aangeland - hoe, niet bekend - maar intussen uitgegroeid tot een forse " zaagfabriek". Tientallen bomen zijn al gesneuveld en ze gaan maar door. Een paar jaar geleden kwamen buurtbewoners al in het geweer (niet letterlijk). Zij vonden dat de natuur rond de plas ernstig gevaar liep. Bevers hebben geen natuurlijke vijanden, zijn beschermd en vermeerderen zich snel. Politici in gemeente en provincie vinden dat daar juist door die bescherming weinig aan te doen valt. Je kan hoogstens gaas rond bomen aanbrengen of werken met een soort pasta om ze af te schrikken. Enfin, een paar jaar later - nu dus - lijkt het er op dat het allemaal...

Nick Renshaw, een bijzondere beeldend kunstenaar

Onlangs waren Marina en ik bij de opening van de expositie van Nick Renshaw in de Kerkstraat in Amsterdam. Die expositie heet “Re-iterations: on the threshold” en is tot 19 oktober te zien in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam. Een mooie en serene expositie, prima passend in deze projectruimte. Wie is Nick Renshaw Nick staat wereldwijd bekend om zijn unieke en experimentele benadering van sculpturen en keramiek. Zijn werk bevindt zich vaak op het snijvlak van kunst, antropologie en cultuur, waarbij hij thema's zoals identiteit, geschiedenis en de menselijke conditie onderzoekt. Hij gebruikt en combineert een breed scala aan keramische processen, maar experimenteert ook met andere materialen en technieken om ideeën over het fysieke en metafysische te verkennen. Zijn sculpturen kunnen worden gezien als metaforen voor bredere sociale en culturele kwesties, zoals de verhouding van het individu tot de maatschappij, en de invloed van geschiedenis op hedendaagse ide...

Druppeltjes

  Druppeltjes Jubelende verhalen recent op AmstelveenZ over de kennelijk inspirerende samenwerking tussen CDA, BBA en D66.   Wat is er aan de hand?   Partijen besloten via een motie in de gemeenteraad de handen ineen te slaan en iets bij te dragen aan verbetering van het klimaat. Feitelijk: het promoten van plaatsing van zonnepanelen. Hierdoor moet het makkelijker worden om via samenwerking-constructies gebruik te maken van zonne- energie.   Bijvoorbeeld: als je niet zelf zonnepanelen op de rijtjeshuis wil/kan maken , maar de buren wel, dan zou je met die buren kunnen afspreken een energie van hen af te nemen. Tuurlijk tegen betaling. En als dat zo gaan werken dan levert dat wel wat op. Daarnaast voorkomt het ook nog dat het elektriciteitsnet belast wordt als we allemaal individueel zouden overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Want elk voordeel heeft zijn nadeel natuurlijk.   Hoe dan ook, mooie gedachte, elk zonnepaneel is er één. En Acti...