Doorgaan naar hoofdcontent

The minute after

 


The minute after….

wij deze selfie maakten werd de domper van deze vakantie.

Als zoveel mensen boekten we een busexcursie van Los Cristianos - onze vakantieplaats - naar Santa Cruz in het noorden van Tenerife. Alle folders die we tegenkwamen vertelden dat we dat niet mochten missen. Dus haakten wij in, temeer omdat de excursie zich ook uitstrekte tot een bezoek aan het befaamde gebied Agana Rural Park.

Zover zijn we niet gekomen. Marina en ik werden voor some free time uitgezet bij het centrum van Santa Cruz en zochten in de beroemde straat La Marina - ja je leest het goed - een koffiegelegenheid op. Daarna en een stukje verderop in de straat bij een aardig kerststalletje maakten wij een selfie.

En toen ging het vreselijk mis. Ik merkte, bewust of onbewust, dat mijn tasje waar ik allerlei belangrijke dingen in had, opeens veel lichter was dan gebruikelijk. Ik keek en tot onze grote ontsteltenis was de tas open en de inhoud geroofd. Weg onze geld passen en allerlei andere passen die je normaal bij je hebt - gelukkig waren onze paspoorten elders opgeborgen.

Snel terug naar het koffiehuisje; misschien daar verloren? Nee dus. Geschokt keken we verder om ons heen, wat moeten we doen? Nouja het allereerste wat je moet doen is natuurlijk politie vinden. Dat was niet zo moeilijk want twee agenten liepen dichtbij en alarmeerden op ons verhaal onmiddellijk twee andere collega’s. Ze constateerden echter al snel dat dit een staaltje rollerij was: kennelijk niet zinvol om de omgeving te onderzoeken. De stad werd nl geplaagd door een professionele groep criminele Roemeense zakkenrollers. De daders waren vermoedelijk al lang weer uit de buurt.

Goed, met de agenten mee naar een kantoortje in de plaatselijke VVV, om een omvangrijk formulier in te vullen over wat, waar en hoe en wat we misten. Vervolgens moesten we met dit formulier naar het kantoor van de Nationale Politie voor registratie een een stempel.

In de tussentijd probeerden we weer een beetje bij zinnen te komen en te overdenken hoe wij bijvoorbeeld het gemis aan onze betaalpasjes konden compenseren en welke pasjes enz moesten worden geblokkeerd. Op dat moment hadden we ons nog niet gerealiseerd dat de bank app's op onze telefoons natuurlijk het alternatief voor de pasjes waren. Op dat soort momenten denk je eigenlijk alleen aan hoe komen we aan cash, want nog een paar dagen te gaan op Tenerife. Maar cash krijgen bij een pinautomaat zonder betaalpas is wat lastig natuurlijk: dat kan helemaal dus niet.

We kwamen daarom op het idee bij banken te gaan vragen of en hoe zij ons zouden kunnen helpen. Nou dat viel tegen, erger nog, geen van de banken die wij bezochten (vier) was in staat ons te helpen. Komt nog bij dat naast het beroerde mondje Engels dat die bankmensen spreken, het empathisch vermogen van hen op een behoorlijk laag peil leek te liggen. Een bankmedewerker echter niet. Hij wist ons te vertellen dat een kantoor van onze huisbank in de stad aanwezig was. Hoera dus, dat leek een goede oplossing te kunnen bieden.

Helaas, nog erger! Naast het feit dat daar helemaal geen fatsoenlijk woordje Engels uitkwam werden wij afgescheept met iets van: wij kunnen niets voor jullie doen, wij hebben geen zakelijke koppeling met de gelijknamige bank in Nederland. Ik zal de naam van de bank niet noemen, maar het is de grootste bank in Nederland met tal van vestigingen in Europa en andere delen van de wereld.

Nou Ja, onverrichter zake terug naar Los Cristianos dan maar. Onze animo om de excursie verder te vervolgen was natuurlijk helemaal weg. Op naar het busstation in Santa Cruz. We hadden nog een beetje cash, dus met de bus terug moest kunnen lukken. Aan de balie kaartje gekocht en gevraagd of ik kon betalen met de bankapp. Ja hoor, geen probleem. Uit verdere informatie van de aardige dame achter de balie bleek dat in veel winkels enz. op Tenerife gewoon te kunnen. Voor de eerste keer die dag werd ons hart warmer toen ze gewoon wat extra cash aanbood te pinnen. Niemand anders die middag wilde die stap zetten. Heel groot compliment voor de Spaanse dame, die overigens uitstekend Engels sprak.

Het is nu een dagje verder en het gaat goed met ons hoor. Boel dingen te regelen, ook als we straks weer thuis zijn, maar dat komt best wel voor elkaar,

We zitten ons wel steeds nog af te vragen, hoe kon dat toch gebeuren? We zijn in veel landen geweest, nooit iets als dit meegemaakt. We letten altijd heel erg goed op onze spulletjes. En toch gebeurt het ons ook!

Een moraal van dit verhaal is er eigenlijk niet. Wel een les voor onszelf: nog beter opletten!

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevers

Wat doen we? We vieren zoals altijd Marina's  verjaardag - morgen - ergens in Nederland. Dit jaar aan de Mookerplas in een huisje op het water. Bij onze eerste wandeling vanmiddag kwamen we iets tegen wat we nog nooit eerder hebben gezin: omgevallen en aangevreten bomen door bevers. Ja, bevers!  Blijkbaar in 2019 als kleine familie hier aangeland - hoe, niet bekend - maar intussen uitgegroeid tot een forse " zaagfabriek". Tientallen bomen zijn al gesneuveld en ze gaan maar door. Een paar jaar geleden kwamen buurtbewoners al in het geweer (niet letterlijk). Zij vonden dat de natuur rond de plas ernstig gevaar liep. Bevers hebben geen natuurlijke vijanden, zijn beschermd en vermeerderen zich snel. Politici in gemeente en provincie vinden dat daar juist door die bescherming weinig aan te doen valt. Je kan hoogstens gaas rond bomen aanbrengen of werken met een soort pasta om ze af te schrikken. Enfin, een paar jaar later - nu dus - lijkt het er op dat het allemaal...

Nick Renshaw, een bijzondere beeldend kunstenaar

Onlangs waren Marina en ik bij de opening van de expositie van Nick Renshaw in de Kerkstraat in Amsterdam. Die expositie heet “Re-iterations: on the threshold” en is tot 19 oktober te zien in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, Amsterdam. Een mooie en serene expositie, prima passend in deze projectruimte. Wie is Nick Renshaw Nick staat wereldwijd bekend om zijn unieke en experimentele benadering van sculpturen en keramiek. Zijn werk bevindt zich vaak op het snijvlak van kunst, antropologie en cultuur, waarbij hij thema's zoals identiteit, geschiedenis en de menselijke conditie onderzoekt. Hij gebruikt en combineert een breed scala aan keramische processen, maar experimenteert ook met andere materialen en technieken om ideeën over het fysieke en metafysische te verkennen. Zijn sculpturen kunnen worden gezien als metaforen voor bredere sociale en culturele kwesties, zoals de verhouding van het individu tot de maatschappij, en de invloed van geschiedenis op hedendaagse ide...

Druppeltjes

  Druppeltjes Jubelende verhalen recent op AmstelveenZ over de kennelijk inspirerende samenwerking tussen CDA, BBA en D66.   Wat is er aan de hand?   Partijen besloten via een motie in de gemeenteraad de handen ineen te slaan en iets bij te dragen aan verbetering van het klimaat. Feitelijk: het promoten van plaatsing van zonnepanelen. Hierdoor moet het makkelijker worden om via samenwerking-constructies gebruik te maken van zonne- energie.   Bijvoorbeeld: als je niet zelf zonnepanelen op de rijtjeshuis wil/kan maken , maar de buren wel, dan zou je met die buren kunnen afspreken een energie van hen af te nemen. Tuurlijk tegen betaling. En als dat zo gaan werken dan levert dat wel wat op. Daarnaast voorkomt het ook nog dat het elektriciteitsnet belast wordt als we allemaal individueel zouden overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Want elk voordeel heeft zijn nadeel natuurlijk.   Hoe dan ook, mooie gedachte, elk zonnepaneel is er één. En Acti...